Financiële Planning

Uw weg naar morgen

Uw financiële coach

Focus op uw doelen

Uw vermogen beschermd

Voorstel kortere partneralimentatie

De Kamer heeft plannen voor het veranderen van de partneralimentatieregels. De partneralimentatie moet omlaag en duurt nog maximaal vijf jaar.

De huidige partneralimentatieregeling is de VVD, PvdA en D66 al enige tijd een doorn in het oog. Al eerder kwamen zij met plannen om de duur van de partneralimentatie in te korten. Helaas liep dit iedere keer op niets uit. Nu komen de partijen opnieuw met een wetsvoorstel. De partneralimentatie moet korter en het bedrag moet omlaag.

De plannen

In het wetsvoorstel wordt de partneralimentatie ingekort naar de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd. Dit met een maximum van vijf jaar. De indexering wordt niet meer toegepast. Als het huwelijk korter dan drie jaar heeft geduurd, is er volgens de plannen geen partneralimentatie meer verschuldigd.

Uitzonderingen

Ex-partners die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar of minder voor de AOW-leeftijd zitten houden wel langer recht op alimentatie. Mannen en vrouwen met kinderen krijgen partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar oud is.

Gevolgen

Het is een echtscheidingssituatie belangrijk om voor beide partners goed te kijken naar de gevolgen voor uw inkomenssituatie. Inter`Opus doet dit vanuit zowel de bestaande regels als de verwachte wijzigingen in de toekomst.