Financiële Planning

Uw weg naar morgen

Uw financiële coach

Focus op uw doelen

Uw vermogen beschermd

Beleggen in bitcoins?

Regelmatig komt de vraag voorbij of beleggen in bitcoins wel of niet verstandig is. Lastige vraag, maar er zijn wel een paar verstandige dingen over te zeggen.

Beleggen in bitcoins is speculatief

Allereerst is de bitcoin tot op heden zeer grillig geweest in zijn koersontwikkeling. Halvering en verdubbeling van de waarde binnen een tijdsbestek van weken (!) hebben bezitters meegemaakt in de voorbije jaren. Daarnaast is de techniek achter de bitcoin (de zogeheten ‘blockchain’-technologie) voor veel mensen moeilijk te bevatten. In die zin is de bitcoin als belegging een zeer speculatieve belegging in een moeilijk te begrijpen instrument dat zich ook nog eens onvoorspelbaar gedraagt.

Een volwaardig alternatief voor traditionele beleggingsinstrumenten (aandelen, obligaties, grondstoffen)  is de bitcoin daarmee op dit moment zeker (nog) niet. Maar volledig negeren is misschien ook niet verstandig.

Koersexplosie in 2017

De bitcoin heeft in de laatste maanden namelijk veel aandacht op zich weten te vestigen door een ware koersexplosie. Het interessante hiervan is niet zozeer de toegenomen waarde, maar meer de onderliggende redenen. Het lijkt erop dat steeds meer mensen, verspreid over een groot aantal landen in de wereld, alsmaar meer belangstelling krijgen voor de bitcoin (en andere ‘crypted currencies’, want er zijn er inmiddels al meer dan 700!). Interesse die samen lijkt te hangen met een afnemend vertrouwen in overheden, in banken, in de manier waarop het monetaire stelsel wordt geleid.

De zoektocht naar ‘veilige havens’ heeft eerder al mensen aangezet om in edelmetalen te beleggen (goud, zilver, platina e.d.). Maar nu lijkt ook de markt van bitcoins en soortgenoten in die zoektocht een graantje mee te pikken. Met de recente koersexplosie als gevolg. Op het moment van schrijven overigens ook al weer gevolgd door een stevige neerwaartse correctie.…

Ontwikkeling blijven volgen

Wij zijn voorlopig terughoudend maar tegelijk nieuwsgierig. Wij gaan ons de komende tijd verder in deze materie verdiepen om te kunnen beoordelen of er in de nabije toekomst wellicht redenen zijn om uit hoofde van onze wens om verstandig te beleggen op basis van spreiding en het volgen van de markt als geheel, ook een plaats in te ruimen voor de markt van crypted currencies. Blijf onze nieuwsbrief lezen want het zal niet de laatste keer zijn dat we hierover iets publiceren.