
Beleg slim: zonder emotie en laat u helpen!
Sparen of beleggen is vandaag de dag weer een ‘hot issue’. Dat heeft alles te maken met de extreem lage rentevergoeding op spaarrekeningen. In combinatie met de te betalen belasting (de vermogensrendementsheffing) geeft dat veel mensen het gevoel dat hun geld als ‘dood geld’ op hun spaarrekening staat en dat het langzaam verdampt.
Deze afweging is begrijpelijk en ook terecht. Als u geld hebt dat u voor een langere termijn kunt missen, als u geld hebt voor een doel in de toekomst, dan geeft beleggen een veel grotere kans op vermogensgroei dan sparen. Om die kans op lange termijn ook echt te verzilveren moet u wel sterk in uw schoenen staan. U zult namelijk uw emoties in bedwang moeten houden. Angst voor verlies en hebzucht zijn oerinstincten die beleggers het leven behoorlijk zuur kunnen maken. Als u consequent naar uw instincten luistert, koopt u aandelen altijd duur en verkoopt u ze goedkoop. Deze emotionele benadering is HET recept om slechte resultaten te boeken. Het alternatief is om realistisch te blijven en vast te houden aan een financieel langetermijnplan. Maar de verleiding is groot…
Nieuwsberichten zijn misleidend
De media (internet, tv, radio, kranten en tijdschriften) willen je doen geloven dat succesvol beleggen afhankelijk is van het kiezen van de juiste aandelen, van het timen van de juiste in- en uitstapmomenten, van het voorspellen van de bewegingen van de markt en uiteindelijk het bedenken van een slimme strategie om het beter te doen dan die markt. De media moeten ook wel, want ze zijn gefocust op de korte termijn. De krant moet immers dagelijks gevuld worden. Dit nieuws kan u echter een verkeerde indruk geven van de markt en vaak veroorzaakt het onrust en zet het aan tot handelen. Handelen dat in vrijwel alle gevallen tot negatieve beleggingservaringen leidt. En waarmee potentieel rendement wordt misgelopen.
Volgens hoogleraar Henriette Prast helpt financiële opvoeding niet of nauwelijks om dit gedrag te veranderen. Het lijkt een illusie dat we zelfstandig in staat zijn ons gedrag in de goede richting aan te passen. Als u onbewust uw kennis negeert en u combineert dat met emoties en met de stortvloed aan nieuws, dan wordt dat een gevaarlijke cocktail die contraproductief is voor bijna iedere belegger. Een slimme belegger heeft dan ook een plan. Maar dat plan alleen is niet voldoende, want we kunnen de verleiding niet weerstaan om afwijkend te handelen. Een nog slimmere belegger heeft naast een plan een onafhankelijk vermogensplanner die emoties kan relativeren en zijn cliënt bij de les houdt.