
Beleggen in 2015 en een vooruitblik op 2016
Als u in 2015 een beleggingsportefeuille in aandelen en obligaties had, hebt u kunnen constateren dat het een redelijk turbulent jaar was. In de eerste 3 maanden leek het alleen maar crescendo te gaan op de beurs. In de 9 daaropvolgende maanden bent u weer aardig uit die droom geholpen.
Aanvankelijk stonden er eind maart in veel landen forse winsten op de borden tot boven de 20% wat betreft het rendement op aandelen. Ook obligaties presteerden op dat moment positief door een rente die daalde tot half april. Vanaf dat moment namen de zorgen op de markten toe. In Europa door toedoen van de soap die zich in Griekenland voltrok met de Griekse regering onder aanvoering van premier Tsipras en de Europese commissie vertegenwoordigd door onze eigen Jeroen Dijsselbloemin de hoofdrollen. Griekenland dreigde de EU te verlaten en de markten reageerden vrij heftig. Lagere aandelenkoersen en een oplopende rente waardoor ook obligatiekoersen daalden.
Vervolgens kwamen daar, iets later, ook nog zorgen bij over een te snelle afkoeling van de Chinese economie. In krap 4 maanden tijd was de winst op aandelen in het eerste kwartaal volledig verdampt. Vervolgens herstelde de markt zich weer enigszins in het laatste kwartaal, met een terugval in de laatste weken voor de jaarwisseling.
Het jaar 2016 is inmiddels twee weken op weg en de markten zijn gestart in mineur. China staat weer volop in de schijnwerpers, koersborden kleuren rood en er zijn analisten die nu al roepen dat 2016 een heel slecht jaar gaat worden met aandelenverliezen van 20% of meer. Van de andere kant zijn er ook analisten die erop wijzen dat de huidige lage rentestand een keer zijn laagste punt bereikt zal hebben en dat obligaties dan in zwaar weer belanden, dus dat beleggers genoodzaakt zijn om voor hun gewenste rendement in aandelen te beleggen.
Naar onze bescheiden mening zal 2016 in ieder geval een ‘beweeglijk’ jaar worden, zoals dat voor 2015 ook het geval was. Die beweeglijkheid hangt sterk samen met onrust in de markt en voor onrust is er in 2016 voldoende voeding. Naast de ontwikkeling van de Chinese economie worden de gemoederen ook bezig gehouden door de geopolitieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Met als meest recente bron van onrust de conflictsituatie tussen Iran en Saoedi-Arabië. Ook de situatie in Griekenland kan van het ene op het andere moment weer actueel worden. Tenslotte is ook het vluchtelingenvraagstuk en de politieke spanningen die dit met zich meebrengt een factor die voor onrust zorgt.
Wat we alleen met geen mogelijkheid kunnen voorspellen is wanneer koersen (onder invloed van toenemende of afnemende onrust) op welk moment zullen dalen of juist zullen gaan stijgen . Op korte termijn profiteren van die koersschommelingen kan, maar heeft weinig met doelgericht, gestructureerd beleggen te maken. Wie op korte termijn zijn vermogen nodig heeft voor een concreet doel kan in het licht van de huidige marktinstabiliteit beter niet beleggen. En wie vermogen nodig heeft op een later moment in de toekomst kan nu tijdelijk uitstappen en later weer instappen. Maar wel met de waarschuwing dat zo’n handeling op basis van emotie een vrij groot risico oplevert dat op het verkeerde moment uit- en weer instappen juist tot meer verlies leidt. Als u zelf zorgen hebt over uw vermogenspositie maak dan gerust een vrijblijvende afspraak. Wij vertellen u graag hoe wij onze klanten helpen het hoofd koel te houden.