ijs-interopus
Uw financiële coach
iStock_000073318677_Large
Focus op uw doelen
brug-interopus
Financiële Planning

Uw weg naar morgen

iStock_000066117923_Large
Uw vermogen beschermd
previous arrow
next arrow

De ondernemer die ziek wordt

Kenmerkend voor veel ondernemers is dat zij altijd uitgaan van het positieve. Althans meer dan de gemiddelde werknemer in loondienst. En dat is maar goed ook. Maar het kent ook een andere kant. Wat als er dan toch iets gebeurt wat een negatieve impact heeft? De impact dat het inkomen uit de onderneming lager wordt. De belangrijkste reden dat dit kan voorkomen is ziekte van de ondernemer. Een gebeurtenis die redelijk onvoorspelbaar is.

Is de voorspelling dat er een korte periode minder of geen inkomen gegenereerd wordt dan is er soms nog een mogelijkheid om de spaargelden aan te spreken en zo het inkomensverlies (deels) op te vangen. Of er kan een waarneming geregeld worden. Dit vergroot de kosten natuurlijk. Duurt de arbeidsongeschiktheid langer dan wordt het probleem groter. Wat moet er met de onderneming gebeuren, is die verkoopbaar en levert dat nog iets op als het boegbeeld en de drijvende kracht achter het bedrijf niet meer beschikbaar is? En hoe moet het gezin betaald kunnen worden?

Anders dan bij werknemers is er voor ondernemers niets geregeld via de overheid. Hoewel voor werknemers er ook maar zeer beperkte voorzieningen zijn overigens. De ondernemer dient zelf iets regelen als die de zekerheid wenst van alles kunnen blijven betalen. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn er in vele soorten en maten. En erger, het zijn best prijzige verzekeringen. Maar vaak wel onontbeerlijk. Een kleine rekensom: Als een ondernemer van 35 jaar tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd gemiddeld een bedrag van     € 50.000 bruto per jaar nodig heeft om van te leven dan zal er een bedrag van € 1.750.000 gereserveerd moeten zijn. Iemand die een dergelijk bedrag niet zelf heeft zal zich dus moeten verzekeren. De premie voor een dergelijke verzekering bedrag gemiddeld € 3.000 per jaar.